Tracisz włosy? Powodem może być nieodpowiednia dieta. Zobacz, co należy w niej zmienić

Wypadanie włosów to probleem, który dotyka obecnie coraz więcej osób, także ludzi młodych między 20. a 40 rokiem życia. W wielu przypadkach przyczyną problemu są schorzenia układu immunologicznego. Pomocna może okazać się tutaj zmiana diety.

Dużo białka i pełnoziarnistych produktów

To, co jemy może mieć wpływ na kondycję naszego układu odpornościowego oraz na schorzenia, które są konsekwencją jego osłabienia. Pomóc możemy mu zmieniając dietę . Co radzą dietetycy? Pewne modyfikacje w menu. W codziennym jadłospisie powinno znaleźć się przede wszystkim białko. - Aminokwasy odpowiedzialne są za budowę skóry głowy. Ich niedobór może powodować szybsze starzenie się włosów , co w konsekwencji prowadzi do ich przedwczesnego wypadnięcia. Warto sięgnąć więc po mięso i ryby oraz nabiał . Źródłem białka są również rośliny strączkowe . Istotne jest by nie doprowadzać do niedoborów białkowych - mówi dietetyk kliniczny mgr Małgorzata Pelikan z Centrum Dietetyki Klinicznej 4Health w Katowicach .

Przy łysieniu bardzo ważne jest wyeliminowanie metali ciężkich, hormonów i sztucznych konserwantów . Dlatego nie wszystkie rodzaje mięs i ryb są wskazane. - Nie powinno spożywać się np. pangi i tilapii , hodowlanych kurczaków ze względu na zawartość hormonów oraz indyków karmionych antybiotykami . Należy wybierać te mięsa, których pochodzenia jesteśmy pewni - radzi specjalista. Dobrym źródłem białka jest również komosa ryżowa oraz amarantus .

Ważne, aby dzięki diecie wzmocnić także układ odpornościowy . Pomocne w tym są przeciwutleniacze zwalczające negatywne skutki działania wolnych rodników w naszym organizmie. Najwięcej antyoksydantów zawierają: pomidory, papryka, melony, bób, szpinak, wiśnie, czereśnie, jagody, morele i śliwki .

Z jadłospisu należy całkowicie wyeliminować wysoko przetworzoną żywność, jak np. chipsy, słodycze i wszelkie fast foody . Zawierają one środki konserwujące, barwniki i spulchniacze, które wypłukują z organizmu minerały oraz prowadzą do odkładania toksyn.

Wzrost włosów dzięki witaminom

Codzienne menu osób cierpiących na łysienie plackowate powinno zawierać produkty bogate w szereg witamin, m.in: A, E, B6, D . I tak np. witamina A zwiększa produkcję sebum, czyli naturalnego lubrykanta skóry wydzielanego przez gruczoły łojowe, który pomaga utrzymać zdrową skórę głowy. Znaleźć ją można w marchwi, szpinaku, brokułach, jajach i podrobach .

Witaminę E zawierają produkty z soi, olej z kiełków pszenicy i orzechy , natomiast B6 produkty zbożowe takie jak otręby pszenne, kasza gryczana i brązowy ryż, orzechy oraz rośliny strączkowe . Wzrost włosa i regenerację komórek macierzystych, które przekształcają się w mieszki włosowe pobudza witamina D. Znajdziemy ją m.in. w różnego rodzaju rybach: dorszu, węgorzu, łososiu, makreli i śledziach .

Minerały lekiem na porost włosów

Również cynk odgrywa niebagatelną rolę we wzroście włosów. Uaktywnia on enzymy kontrolujące metabolizm białek zawierających dwusiarczkowe wiązania do ich budowy. Cynk zawarty jest m.in. w imbirze, orzechach nerkowca i ciecierzycy .

- Innym minerałem wzmacniającym włosy jest miedź , od której zależy ich prawidłowa struktura. Jej niedobór powoduje m.in. osłabienie włosów i zaburzenia poziomu żelaza w organizmie. Jony tego ostatniego pierwiastka mają szczególny wpływ na proces wzrostu włosów bezpośrednio w jego macierzy i prawidłową ich budowę oraz tempo wzrostu - dodaje mgr Małgorzata Pelikan. Źródłem miedzi są: pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały, rośliny strączkowe, płatki owsiane, natka pietruszki, ryby , a żelaza: produkty zbożowe, ziemniaki, buraki, brokuły, szpinak, pomarańcze, ananasy, jabłka, mango, melony, suszone śliwki.

Dieta osób z problemem wypadania włosów powinna być bogata też w mangan , który znajdziemy w fasoli, orzechach, otrębach owsianych , a także jod zawarty przede wszystkim w rybach, kawiorze i ostrygach . Niezbędne w codziennym jadłospisie są też owoce i warzywa bogate w krzem : banany, marchew, buraki, pietruszk a.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.