Czy filiżanka kawy może nas chronić przed rakiem skóry?

Dużo słyszymy o negatywnym wpływie kawy na nasze zdrowie. Tymczasem jej umiarkowane picie ma dla nas dużo korzyści. Między innymi chroni przed rakiem skóry!

Kawa oraz herbata spożywana w nadmiernych ilościach może szkodzić, jednak picie jej w umiarkowanych dawkach może przynosić nam wiele korzyści.

Najnowsze badania naukowców z American Cancer Society w USA dowodzą, że kofeina może być skuteczną bronią w walce z nowotworami skóry, które są jednymi z najczęstszych postaci raka u ludzi, a ich główną przyczyną jest nadmierne przebywanie na słońcu. Już w kilku pracach amerykańscy naukowcy zaobserwowali, że picie herbaty lub kawy zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory skóry (poza czerniakiem).

Wszystko to dzieje się za sprawą kofeiny. Wcześniejsze badania naukowców opublikowane w Proceedings of the National Academy of Sciences dowiodły, że zniszczone przez szkodliwe działanie UV komórki myszy, dzięki kofeinie ulegają samoistnemu zniszczeniu, nie powodując dalszych szkód dla organizmu. Teraz naukowcy po raz pierwszy potwierdzili ten mechanizm na podstawie badań hodowli ludzkich komórek skóry.

Dzieje się tak dlatego, że kofeina jest w stanie zmniejszyć ryzyko szkodliwego działania słońca na naszą skórę, zmniejszając poziom enzymu ATR, który jest odpowiedzialny za to, jak nasz organizm reaguje na uszkodzenia DNA spowodowane promieniowaniem UV. ATR utrudnia podział komórek umożliwiając naprawdę uszkodzonego DNA i niestety jego dalsze mutacje, zamiast pozwolić uszkodzonej komórce obumrzeć.

Okazuje się, że nie wszystkie "naprawy" są dla naszego organizmu dobroczynne, bowiem z niektórych uratowanych komórek może rozwinąć się rak - mówi Susan Lehman Cullman z Laboratorium badań nad Rakiem w Uniwersytecie w Rutgers.

Kofeina hamuje wydzielanie enzymu ATR, dzięki czemu uszkodzone komórki ulegają zniszczeniu zapobiegając pojawianiu się nowotworu skóry.

Kofeinę - warto również wcierać w skórę! Kupując krem do opalania, powinniśmy zwrócić uwagę również na zawartość w nim tego właśnie składnika.

Podsumowując: Pijmy kawę i herbatę, ale z umiarem. Warto bowiem wspomnieć, że przesadzając z ilością wypijanych napojów kofeinowych, niemal u wszystkich zauważymy podobne reakcje, spowodowane niedoborem magnezu. Wśród nich wymienić możemy: nadmierne pobudzenie, nerwowość, niepokój psycho-ruchowy, gadatliwość, suchość w ustach, bóle głowy, bezsenność, zaburzenia koncentracji i w końcu skurcze mięśni, niekontrolowane skurcze powieki, zaburzenia pracy serca, czy problemy z układem pokarmowym.

Kawa i herbata i ich wpływ na zdrowieKawa i herbata i ich wpływ na zdrowie Fot. Shutterstock

Zobacz też:

Zmień nawyki żywieniowe - to prostsze niż myślisz

Sposoby na szczupłą figurę - co wybrać?

Jak często pijesz kawę?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.