Grupa naukowców z Uniwersytetu we Florencji przeprowadziło badania na grupie osób we wczesnej fazie otyłości. U jednej części wykluczono z diety płatki kukurydziane, druga część natomiast jadła je codziennie przez rok. W tej właśnie grupie zaobserwowano nadmierny wzrost wagi ciała.
Szef badań - Luigi Barbaliani wyjaśnił, że żywność, która składa się z wysokiej jakości mąki kukurydzianej jest wprawdzie zdrowa i stanowi niejednokrotnie część wielu diet odchudzających, ale płatki, które dostępne są w sprzedaży na naszym rynku są przygotowywane zazwyczaj w oleju roślinnym, a następnie pokrywane warstwą cukru lub słodkiego syropu ze sztucznymi dodatkami.
Ponadto żywność taka może być nie tylko tucząca, ale i niezdrowa ze względu na zaburzanie funkcji wydzielniczej żołądka.
W standardowym składzie płatków znajdziecie:
mąka kukurydziana (91,7%), ekstrakt słodowy jęczmienny, fruktoza, glukoza, sól, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, barwniki: annato, karmel amoniakalny, regulator kwasowości: fosforan trisodowy, substancje wzbogacające: witaminy (witamina C, niacyna, kwas pantotenowy, witamina B6, ryboflawina, tiamina, folacyna, witamina B12), węglan wapnia, żelazo zredukowane.
Oczywiście nie ma co wpadać w przesadę, jednak radzę, by zamiast płatków kukurydzianych wybrać na przykład owsiane. Wybierając opakowanie sprawdź na opakowaniu kaloryczność - niektóre płatki potrafią mieć ponad 400 kcal w 100 gramach!
Wybierz dietę dla siebie! Zajrzyj na: Odważ się
Zobacz również: