Odkryto nowe dobroczynne właściwości owoców cytrusowych. Bohaterem stał się flawonoid zwany naringeniną , który wywiera silny wpływ wątrobę.
Po pierwsze zapobiega przed odkładaniem tłuszczu przez wątrobę, po drugie stymuluje ją do jego rozkładu , jednocześnie zwiększając wrażliwość na insulinę. Dzięki temu obniża się poziom trójglicerydów i cholesterolu , pozwalając na poprawę procesów metabolicznych. Naturalnie hamuje on apetyt i jest środkiem, który wspomaga redukcję masy ciała.
Po drugie naringenina może okazać się przełomem w walce z cukrzycą typu 2, poprzez stabilizację glukozy w organizmie. Jest silnym przeciwutleniaczem, a jej działanie porównuje się do działania insuliny. Powoduje zmniejszenie się odporności na insulinę w organizmie. Dla tych, którzy nie znają mechanizmu działania insuliny, przypominamy:
Jej funkcją jest utrzymywanie prawidłowego poziomu cukru we krwi. Kiedy przyjmujemy go w dużych ilościach trzustka "wyrzuca" insulinę, która stabilizuje poziom. Niewykorzystana glukoza jest przez wątrobę zamieniana w tłuszcz. W miarę jak człowiek tyje, a jego problemem staje się nadwaga, pojawiają się również coraz poważniejsze kłopoty z insuliną. Liczne badania wykazują, że osoby tęgie (i chorzy na cukrzycę) są niezwykle mało wrażliwi na działanie insuliny. Gdy tak się dzieje, insulina nie może efektywnie przekształcać glukozy w energię, zamiast tego wątroba przekształca cukier w tkankę tłuszczową. To oczywiście bardzo uproszczona wersja, ale da wam bardzo ogólny ogląd na to, jak ważne jest działanie insuliny w naszym organizmie.
Flawonoid, zawarty w owocach cytrusowych, a zwłaszcza grejpfrutach zmniejsza również ryzyko zachorowań na choroby układy krążenia. Naukowcy są zdania, że spożywanie owoców cytrusowych ma ogólnie pozytywny wpływ na procesy metaboliczne w naszym organizmie.
Nie masz czasu na dietę? I tak możesz schudnąć!
Zobacz też: