Spośród wielu gatunków herbat, zielona uznawana jest za najcenniejszą , ze względu na bogactwo witamin i mikroelementów oraz wszechstronne, lecznicze właściwości . Japończycy wymieniają aż 61 dolegliwości, których leczenie wspomaga ten wyjątkowy napój. Chroni m.in. przed zawałem serca , obniża poziom tzw. "złego cholesterolu" (czyli LDL ), podwyższa zaś poziom HDL - dobrego cholesterolu, stymuluje krążenie.
Ma bardzo korzystny wpływ na sylwetkę , gdyż reguluje procesy trawienne , podwyższa spalanie tłuszczu (tzw. termogenezę), co ma istotne znaczenie dla osób odchudzających się . Poza tym, zielona herbata sprzyja procesowi chudnięcia.
Warto dodać, że filiżankę naparu z zielonej herbaty warto wypić po spożyciu zbyt ciężkiego posiłku , ponieważ sprzyja ona trawieniu oraz likwiduje uczucie "ciężkiego żołądka" .
Jak działają składniki, zawarte w zielonej herbacie?
1. Polifenole (czyli garbniki), mają właściwości przeciwbakteryjne . Hamują rozwój płytki nazębnej oraz niszczą bakterie, odpowiedzialne za nieświeży oddech . Ponadto, powstrzymują działanie kwasów odpowiedzialnych za próchnicę zębów . Przepłukiwanie ust zieloną herbatą pomaga utrzymać zdrowie jamy ustnej . Warto zaznaczyć, że ten gatunek herbaty charakteryzuje się także sporą zawartością fluoru , który dodatkowo chroni przed rozwojem próchnicy . W przeciwieństwie do swojej czarnej odpowiedniczki, herbata zielona nie pozostawia na zębach ciemnego osadu .
2. Mikroelementy , tj. wapń, żelazo, fluor, potas, cynk. Wapń wzmacnia kośc i, ma więc tez wpływ na zdrowie zębów. Żelazo ma ogromny wpływ na prawidłowe ukrwienie , odpowiada m.in. za zdrowie włosów (niedobór tego pierwiastka powoduje nadmierne ich wypadanie ). Cynk , nazywany "pierwiastkiem piękna" , ma ogromne znaczenie dla utrzymania cery, włosów i paznokci w nienagannej kondycji, potas zaś wspomaga m.in. prawidłową przemianę materii i procesy koncentracji .
3. Witaminy A, C, E, B1, B2, K oraz związki zwane katechinami . Triada witamin A, C, E to tzw. antyoksydanty (czyli przeciwutleniacze), odpowiadające za neutralizowanie wolnych rodników (podobnie działają wspomniane polifenole oraz katechiny). Ponieważ wolne rodniki przyspieszają procesy starzenia, codzienne wypijanie kilku filiżanek zielonej herbaty pomaga w walce o zachowanie młodości skóry .
Zielona herbata ma właściwości moczopędne , zapobiega więc pojawianiu się obrzęków , powstałych w wyniku zatrzymania wody w organizmie a także przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu. Jet to o tyle istotne, że zaleganie w organizmie tychże substancji odpowiada m.in za problemy z cerą i cellulitisem .
4. Teina oraz olejki eteryczne . Teina ma właściwości zbliżone do kofeiny , poprawia koncentrację , pobudza i odświeża umysł . Nie działa jednak tak natychmiastowo jak kawa, ale za to efekt jest dłuższy .
O czym należy pamiętać?
Zieloną herbatę należy zalewać wodą o temperaturze 85 stopni (dotyczy to gatunków o mocnym, zdecydowanym smaku), delikatniejsze odmiany - 60 do 70 stopni . Temperaturę ok. 75 stopni woda osiąga w 12 min po jej zagotowaniu .
Herbaty nie należy parzyć dłużej niż trzy minuty . Zaleca się wylewanie wody z pierwszego parzenia i wypijanie słomkowego naparu, powstałego po drugim zalaniu liści wodą.
Prawdziwa zielona herbata ma postać liści . Wersja w torebce ekspresowej do zaparzania jest mniej wartościowa i znacznie bardziej przetworzona.
alat
Zobacz także:
Czytaj w Znam.to: Funky Gum - fenomenalny połysk, świetne modelowanie