Dieta na płaski brzuch

Dieta i ćwiczenia są nierozłącznymi elementami w walce o płaski brzuch. Uzupełniają się wzajemnie, a więc dla osiągnięcia pełnego sukcesu należy je ze sobą połączyć.

Dieta płaskiego brzucha jest bardzo zbliżona do śródziemnomorskiej. Bazuje przede wszystkim na surowych oraz gotowanych warzywach , owocach, chudym mięsie, rybach , pieczywie razowym , oliwie z oliwek.

Z jadłospisu należy wyeliminować tłuste mięsa i wędliny, słodycze, tłusty nabiał, szybkie dania gotowe oraz alkohol (wino jest dozwolone, ale w niewielkich ilościach).

Produkty, które spożywasz muszą być bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe oraz białko (rośliny strączkowe).

Warto spożywać potrawy, które nie powodują wzdęć. Choć rośliny strączkowe (groch, fasola) mają  właściwości wzdymające, dwugodzinne wymoczenie ich w wodzie i późniejsze ugotowanie, pozbawi je tej cechy.

Ponadto, potrawy należy przyprawiać majerankiem oraz kminkiem - prócz walorów smakowych, doskonale wspomagają trawienie, przeciwdziałając wzdęciom.

Dobrym rozwiązaniem jest spożywanie gotowanych warzyw, które dostarczają niewielu kalorii, są natomiast lekkostrawne i nie zalegają w żołądku. Jedz też owoce (zawierają pektyny poprawiające wydalanie), ale najlepiej te mnie słodkie, np. grejpfruty, kiwi, truskawki, czy jabłka zamiast bananów.

W lodówce nie może też zabraknąć chudego nabiału , obfitującego w wapń , który wspomaga spalanie tłuszczu. Dlatego regularnie należy sięgać po jogurty naturalne (zmieszane np. z muesli), kefiry i twarożki. Nabiał zawiera dużo białka, poza tym syci i przyspiesza przemianę materii .

W diecie płaskiego brzucha istotną rolę odgrywa błonnik . Pęcznieje w żołądku, dając szybko uczucie sytości, a także zapobiega zaparciom . Jego bogatym źródłem jest siemię lniane (możesz dodawać do każdej potrawy) oraz pełnoziarniste pieczywo i kasze , którymi możesz zastąpić ziemniaki.

Żelazne zasady

1. Wyrzeknij się fast food'ów . To bomba węglowodanowo - tłuszczowa o wysokim indeksie glikemicznym (niedługo po zjedzeniu znowu czujesz się głodna, mimo że dostarczyłaś organizmowi mnóstwo kalorii). Poza tym wręcz "kipią" solą , która zatrzymuje wodę w organizmie (ważysz więcej i wyglądasz na opuchniętą).

2. Jedz mało a często . Najlepiej 5 razy dziennie. Zapomnij o nocnym podjadaniu, bo organizm zamienia wtedy w tłuszcz niemal wszystko, czego mu dostarczasz (nie ma kiedy spalić energii)

3. Możesz zapominać o kolacji, ale o śniadaniu - nigdy! Bez niego możesz być pewna, że wieczorem napadnie Cię wilczy głód . Energia, której dostarczasz organizmowi rano, przed wyjściem z domu, jest mu niezbędna do prawidłowego funkcjonowania (m.in. procesów koncentracji).

4. Nie podjadaj słodyczy między głównymi posiłkami. Organizm "uzależnia" się od cukru, stąd nie tylko mamy wahania nastrojów, ale i słynne "boczki", "oponki" oraz "fałdki".

Jeśli już musisz coś przegryźć, jedz suszone owoce (morele, śliwki) oraz orzechy . Są kaloryczne, ale też dostarczają mnóstwa składników odżywczych i sycą na długo. Poza tym, zawierają tryptofan, który chroni przed stresem, a więc też przed jego "zajadaniem".

5. Wyklnij głodówki i diety cud ! To one odpowiedzialne są za efekt jo-jo, powstawanie rozstępów i suchość skóry oraz uczucie osłabienia czy rozdrażniania. Stosuj wykładnię celowościową w podejściu do diety - przecież poddajesz się jej po to, by być szczęśliwszą, a nie umęczoną i mdlejącą.

Racjonalna i zrównoważona dieta to słowa kluczowe dla osiągnięcia sukcesu w dążeniu do płaskiego brzucha i pięknej figury.

alat

Zobacz też:

Ćwiczenia na płaski brzuch

Więcej o:
Copyright © Agora SA