Lula Look

Mocznik, czyli nawilżenie doskonałe

  • Pin It
alat
20.08.2009 10:04
A A A Drukuj
fot. Shutterstock
Oto kluczowy składnik wielu kremów nawilżających. Przez swoją specyficzną nazwę nie kojarzy się najlepiej, choć jest wyjątkowo skuteczny w działaniu.

Mocznik jest substancją naturalnie występującą w organizmie, powstaje wyniku przemiany białek. Stanowi jeden ze składników NMF (ang. Natural Moisturizing Factor), czyli naturalnego czynnika, który odpowiada za utrzymanie właściwego nawilżenia warstwy rogowej naskórka.

Mocznik dodawany do kremów i innych kosmetyków pozyskiwany jest metodą laboratoryjną. Jego stężenie w tego typu preparatach sięga zwykle 2-10%, wówczas to mocznik wykazuje działanie typowo nawilżające, zmiękczające oraz ułatwiające przenikanie składników aktywnych do głębszych skóry. Natomiast stężenie powyżej granicy 10% ma właściwości delikatnie złuszczające, reguluje rogowacenie naskórka i zmiękcza go.

Gdzie znajdziemy mocznik?

Substancja ta wchodzi w skład preparatów przeznaczonych do nawilżania skóry bardzo przesuszonej, szorstkiej ze skłonnością do łuszczenia. Kosmetyki oparte na moczniku mogą służyć jako skuteczny ratunek dla skóry zmęczonej nadmiernym opalaniem.

Dzięki właściwościom zmiękczającym, mocznik stanowi skuteczny składnik kremów przeznaczonych do pękających, suchych pięt ze zgrubieniami skóry. Ponadto, kremy z mocznikiem (stężenie powyżej 10%) doskonale sprawdzają się w walce z problemem wrastania włosków po depilacji (poprzez zmiękczenie naskórka ułatwiają włosom przebicie się na zewnątrz, a także regulują rogowacenie naskórka). 

 

1.  skapiec.pl 2. aptekacentrum.lublin.pl

3.  lekiznatury.p 4. svr.pl

1. Emolium, Krem dla skóry bardzo suchej z mocznikiem, ok. 15 zł/75 ml; 2. Cerkoderm 15, Krem mocznikowy 15% z kwasem mlekowym, ok. 17 zł/75 ml; 3. Oxedermil30, Krem z mocznikiem 30% regulujący proces rogowacenia naskórka, ok. 22 zł/50 ml; 4. SVR XERIAL 5 Krem do twarzy z mocznikiem, ok. 45 zł/ 50 ml

Jak szukać?

Na opakowaniach kosmetyków mocznik oznaczany jest jako urea (wg międzynarodowego systemu oznaczeń - INCI - International Nomenclature of Cosmetic Ingredients).

Wiele silnie nawilżających, aptecznych dermokosmetyków ma go w swoim składzie.

Ciekawostki:

- Z uwagi na niestabilność mocznika w obecności wody, występuje on zwykle w połączeniu z kwasem mlekowym lub jego solami (np. mleczanem sodu)

- Mocznik ma właściwości higroskopijne, czyli wiąże wodę w naskórku i zapobiega jej nadmiernemu parowaniu

- Tonik z 10% mocznika wykazuje działanie antybakteryjne, dlatego jest wykorzystywany w leczeniu trądziku

- Mocznik ma postać bezzapachowego, białego proszku. Może być stosowany nawet przez alergików, gdyż nie powoduje podrażnień (a nawet je łagodzi)

alat

 

Zabawy z błotem

Czytaj w Znam.to: Biust w górę!

Zobacz więcej na temat:

Podziel się

  • Ocena:

    • słabe
    • nic specjalnego
    • dobre
    • bardzo dobre
    • znakomite

    0 głosów

Skomentuj:

Zaloguj się. Jeśli nie posiadasz konta zarejestruj się.

Komentarze (4)

  • avatar

    Gość: Gość

    0

    bardzo dobrym rozwiązaniem jest krem mocznikowy, do robienia w aptece, kosztuje bardzo mało ok 5 złotych a jest napawde rewelacyjny, zarówno dla skóry suchej i tradzikowej

  • kwasomaniak

    Oceniono 2 razy 2

    bardzo lubię połączenie mocznika z dziesięcioprocentowym kwasem mlokowym w high potency body lotion DCL - długotrwałe nawilżenie bez lepkiej warstwy i supergładka skóra (mimo skłonności do wrastających włosków)

  • avatar

    Gość: Gość

    Oceniono 1 raz 1

    Krem Emolium polecila mi dermatolog na bardzo sucha skore szczegolnie w okresie zimowym. Krem nie dosc ze swietnie nawilzyl to jeszcze wyleczyl nawet dermatologiczne problemy zwiazane z sucha skora. Jedyny minus to dosc specyficzny zapach ale warto!

  • avatar

    Gość: Gość

    0

    Używałam cerkodermu przy wrastających włoskach po depilacji. Rzeczywiscie pomaga.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Lula.pl na Facebooku