Czy nowoczesna i zadbana kobieta nie je chleba?

Garść faktów, przestróg i informacji związanych z pieczywem, czyli podstawowym źródłem węglowodanów.

Wiele kobiet dbających o linię rezygnuje z pieczywa, bo ma ono złą prasę . Utarło się stwierdzenie, że spożywanie go tuczy. Jedzenie chleba stało się niezgodne z modnym "zdrowym" stylem życia . Paradoksalnie węglowodany powinny stanowić około 60% dostarczanej organizmowi energii - jak więc pogodzić szczupłą sylwetkę z zapotrzebowaniem na cukry?

Żadna dieta ograniczająca którąś grupę składników odżywczych nie jest dobra. Węglowodany są nam potrzebne! Są pokarmem dla mózgu; pomagają trawić tłuszcze; zawierają błonnik, który daje uczucie sytości, zapobiega zaparciom i oczyszcza organizm z toksyn i złogów; dostarczają witamin i składników mineralnych.

Najnowsza piramida żywieniowa wyraźnie pokazuje, że jedzenie pełnoziarnistego pieczywa powinno być podstawą w odżywianiu! Sprostujmy więc wszelkie niedomówienia:

Chleb to węglowodany - to prawda. Cukry nie muszą być jednak pustymi kaloriami . Jedz pieczywo razowe i pełnoziarniste, a unikaj białego pszennego rodem z hipermarketu. Ogranicz słodycze do minimum - poza węglowodanami prostymi, które są trawione bardzo szybko i podnoszą poziom glukozy we krwi, są pełne szkodliwych konserwantów, barwników i tłuszczy trans. Cukry złożone zawarte w ciemnym czy razowym pieczywie trawione są powoli i chronią przed huśtawką glikemiczną. Mają zdolność do pochłaniania dużej ilości wody - więc "zapychają", a co za tym idzie, stajemy się syci . Dodatkowo pieczywo jemy wolniej, bo zawiera dużo węglowodanów i błonnika, a to pozwala nam szybciej poczuć się najedzonymi. Wybieraj chleb razowy - ma mnóstwo wartości odżywczych i stosunkowo mało kalorii - i o te ostatnie tutaj chodzi. Nie przesadzaj z ilością, postaw na jakość. Postanów sobie, że będziesz jadła pełnoziarniste pieczywo tylko na śniadania - to chyba najlepsze rozwiązanie.

Wniosek: jedz pyszne i zdrowe pieczywo, ale ogranicz jego ilość - zaowocuje to piękną sylwetką i dobrze odżywionym organizmem.

Anna Szulc

Hit czy kit: różowe kosmetyki do makijażu

Więcej o:
Copyright © Agora SA