Lula Look

Róża w kosmetyce

Anna Szulc
19.04.2010 07:16
A A A Drukuj
Róża w kosmetyce Fot. Shutterstock
  • Róża
Kwiat, który jest znanym na całym świecie symbolem miłości, nadaje się nie tylko do obdarowywania bliskich. Świetnie sprawdza się jako aromat perfum i odżywczy składnik kosmetyków.

Woń róż jest jedną z najbardziej lubianych na całym świecie. Olejek różany jest bardzo drogim preparatem - by otrzymać kilogram trzeba przeprowadzić proces destylacji wodnej na tonie płatków! Choć drogi, olejek różany opłaca się wytwarzać, nie tylko ze względu na walory zapachowe, ale także wydajność produktu - wystarczy mikroskopijna jego ilość, by uzyskać pożądaną woń w kosmetykach czy perfumach. Stosuje się go jednak nie tylko dla walorów zapachowych. Olejek różany ma właściwości antyalergiczne, uspokajające i przeciwdepresyjne. Potrafi złagodzić bóle głowy i poparzoną skórę. Działa antyseptycznie, przeciwbakteryjnie, a stosowany jako składnik kosmetyków potrafi ukoić cerę suchą, zmęczoną i wrażliwą oraz zmiękczyć ją, zregenerować i zrelaksować.

Woda różana uzyskana przy procesie destylacji często używana jest jako tonik do twarzy, który poprawia pH skóry, odświeża ją, nawilża, łagodzi podrażnienia i oznaki zmęczenia. Zawiera w sobie około 0,2-1,1% olejku eterycznego.

Najchętniej wykorzystywaną odmianą jest dzika róża, której w Polsce istnieje około 20 gatunków. Wykorzystuje się jej nasiona, owoce i kwiaty.

Owoce dzikiej róży zbiera się w sierpniu i wrześniu. Są one bogate zwłaszcza w witaminę C - mają jej 10%, ale także witaminy: A, B, P, K, E oraz karoten, garbniki, kwasy organiczne i flawonoidy. Szczególnie poleca się je w walce z przeziębieniem, przy problemie pękających naczynek krwionośnych oraz kamicy żółciowej i nerkowej. Jest pomocna także w czasie narażenia na dużą ilość stresu, brak snu oraz przy biegunkach. Z owoców dzikiej róży można pozyskać olej, który nadaje się do leczenia stanów zapalnych skóry, oparzeń i trudno gojących ran.

Róża ma bardzo wszechstronne właściwości kosmetyczne. Oprócz wymienionych wyżej potrafi doskonale nawilżać skórę, stymuluje syntezę kolagenu. Kwasy owocowe przyczyniają się do zmniejszenia zmian trądzikowych, poprawienia stanu i wyglądu skóry tłustej oraz utrzymania optymalnego poziomu nawilżenia. Dodatkowo, mieszanina witaminy A i kwasu askorbinowego rozjaśnia skórę i zapobiega powstawaniu plam pigmentacyjnych.

Fot. Shutterstock

 

Anna Szulc

 

 


Waga błonnika

Fot. Shutterstock

Zobacz więcej na temat:

Podziel się

  • Ocena:

    • słabe
    • nic specjalnego
    • dobre
    • bardzo dobre
    • znakomite

    0 głosów

Skomentuj:

Zaloguj się. Jeśli nie posiadasz konta zarejestruj się.

Komentarze (7)

  • zonia30

    Oceniono 7 razy -5

    A ja właśnie kupiłam na dzień mamy Rosa Mosqueta Flosleku :D i widzę że dobrze zrobiłam.

  • andyjskadolina

    Oceniono 1 raz 1

    cd, bo tekst długi :)
    Olejek rosa mosqueta jest bardzo bogaty w witaminy A, C, E, B1 i B2 oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega 6 i Omega 3. Te ostatnie w towarzystwie wysokiej koncentracji naturalnych przeciwutleniaczy (antyoksydantów), takich jak witamina E i beta-karoten doskonale odżywiają i regenerują skórę.
    Dlatego właśnie kremy cechujące się wysoką koncentracją olejku z nasion Rosa Mosqueta stanowią doskonały środek odżywczy, wielce pomocny w walce z objawami starzenia skóry, a także jako preparat profilaktyczny, pozwalający utrzymać cerę w idealnej kondycji.
    Najwyższej jakości olejek pozyskuje się z zimnego tłoczenia nasion. Pochodzą one z owoców ręcznie zrywanych z dziko rosnących krzewów porastających andyjskie zbocza. Ze względu na cały ten proces, małą wydajność nasion i charakterystyczne wymagania klimatyczne olejek ten uważany jest za bardzo ekskluzywny i drogi, a jego światowa produkcja utrzymuje się na stosunkowo niskim poziomie. Stąd też w wielu popularnych kosmetykach występują jedynie śladowe jego ilości. Wykładnikiem tego jest pozycja olejku na liście składników wedlug formuly INCI (im wyższa pozycja tym wyższa koncentracja olejku względem innych składników).

  • andyjskadolina

    Oceniono 1 raz 1

    Trochę się redaktor nie przyłożyła:) W kosmetyce największe zastosowanie ma olejek z nasion owoców a nie z samych owoców.I to nie z polskich czy europejskich odmian a z chilijskiej rosa mosqueta.
    Tłoczony na zimno olej z nasion znajdujących się w owocach Mosqueta zawiera kwas trans-retinowy (witamina A) w postaci naturalnej. Posiada on silne działanie przeciwzapalne poprawiając wymianę wodną komórek. Stymuluje tworzenie nowych komórek skóry i wzmaga zdolności regeneracyjne tkanki skórnej poprzez przyspieszenie różnicowania keratynocytów. Z drugiej strony polepsza ukrwienie skóry poprzez intensyfikację angiogenezy.

  • avatar

    Gość: Gość

    Oceniono 7 razy -7

    polecam herbatkę z dzikiej rózy,fajna na cerę,polecam rowniez na zrzucenie zbędnych kilogramow naturalne,pełne protein,odzywcze,majace tylko 64 kalorie wild west jerky/odchudza sie nimi m.inn piękna Liz Hurley/-a dostępne sa juz w Polsce/poprzez internet i allegro/.

  • avatar

    Gość: Gość

    Oceniono 2 razy 2

    Kooocham róże - dostawać i wąchać ;) :P

  • avatar

    Gość: Gość

    Oceniono 2 razy 2

    Najpiękniejszy kwiat o najładniejszym zapachu :) Nic tylko robić kąpiel w płaktach róży - relaks, romantyzm i jak widac pielęgnacja ;)

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Komentuj, dodawaj zdjęcia i znajomych!

Lula.pl na Facebooku