Ciekawostka urodowa

Czy wiesz, że...

...Ocet dodawany do potraw zwiększa poczucie sytości - potwierdzają to badania magazynu "European Journal of Clinical Nutricion". Ponadto Elin Ostman i inni naukowcy ze Szwedzkiego Uniwersytetu Lund - przeprowadzili inne badanie. Wzięło w nim udział 12 ochotników (ludzie o standardowej wadze ciała). Podzielono ich na dwie grupy. Jedna jadła zwykły biały chleb, druga natomiast taki sam chleb zanurzony w occie . W ciągu następnych dwóch godzin najbardziej syte były te osoby, które spożyły największą ilość octu (2 łyżki). W tej grupie również poziom insuliny i glukozy był o 25% niższy niż u "zwykłych zjadaczy chleba" wskazując przy tym ograniczone magazynowanie tłuszczu i tym samym obniżenie ryzyka wystąpienia wielu chorób.

Naukowcy twierdzą, że kwas octowy, główny związek wszystkich rodzajów octu spowalnia tempo , w jakim żołądek opróżnia swą zawartość.

Warto jednak dodać, że ocet spożywany w zbyt dużych ilościach jest dla organizmu szkodliwy. Istnieje grupa osób pijaca go wręcz z zatrważających ilościach - chcąc tym sposobem stracić na wadze. Nie należy go stosować jako środka odchudzającego, lecz jedynie jako przyprawy do potraw - używanej w rozsądnych ilościach. Wówczas będziemy mogły bez obaw czerpać z niego korzyści dla organizmu i ciała.

Ruszamy z nowym cyklem ciekawostek urodowych. Co kilka dni będziecie mogły przeczytać krótkie ciekawe wiadomości ze świata urody.

K.B.

Zobacz także:

W walce z cellulitem - nowa linia kosmetyków AA

Więcej o:
Copyright © Agora SA