Krzem jest niezbędny do zachowania młodego wyglądu naszej skóry. Potrzebują go również włosy i paznokcie.
Działanie:
- odpowiada za elastyczność skóry , dzięki czemu zapobiega jej wczesnemu starzeniu się i wiotczeniu,
- regeneruje naskórek,
- oczyszcza skórę z substancji toksycznych, dzięki czemu skóra lepiej "oddycha",
- odbudowuje strukturę włosa, a wzmacniając cebulki ogranicza wypadanie włosów,
- przyśpiesza wzrost paznokcia i wzmacnia płytkę .
Poza tym: Zapobiega powstawaniu żylaków, zwyrodnieniu stawów, osteoporozie i artretyzmowi, stanom zapalnym pęcherza moczowego, powstawaniu miażdżycy; zwiększa krzepliwość krwi, wzmacnia odporność i pomaga organizmowi bronić się przed chorobami wirusowymi, stymuluje wzrost mięśni, przyśpiesza gojenie ran, przeciwdziała cellulitowi i zapobiega powstawaniu wolnych rodników.
Ilość krzemu w naszym organizmie maleje wraz z wiekiem. Mimo, że dzienne zapotrzebowanie tego pierwiastka jest niewielkie (20 - 30mg) - wciąż mamy go za mało. Przyczyną jest nieprawidłowa dieta . Jemy duże ilości mięsa, sera, drobiu - a tam krzemu nie znajdziemy.
Za właściwe przyswajanie i przetwarzanie tego pierwiastka odpowiada grasica, która z wiekiem zanika w naszym organizmie. E efekcie szybciej zaczynamy się starzeć. Aby temu przeciwdziałać powinniśmy właściwie się odżywiać, czyli jeść:
- chleb z ziarnami zbóż,
- płatki owsiane,
- otręby,
- daktyle,
- banany,
- kaszę,
- owoce morza,
- ziemniaki,
- buraki, marchewkę,
- żelatyna,
- pietruszkę.
Warto wspomnieć, że nasz organizm przyswaja jedynie 30 - 50% krzemu, który trafia do krwi wraz z jedzeniem.
Dobrze jest również przyjmować preparaty krzemowe . Natomiast osoby mające problemy z żołądkiem, lub przewodem pokarmowym mogą pić herbatkę ziołową. Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Potrzebne nam będzie kilka rodzajów ziół: Mieszamy 50 g skrzypu polnego, 50 g poziewnika, 100 g rdestu ptasiego; 1 łyżkę stołową takiej mieszanki zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy na małym ogniu, aż pozostanie połowa objętości napoju. Taką herbatkę powinno się pić dwa razy dziennie po pół szklanki.