Na czym polega dieta strukturalna?

Dieta strukturalna polega na spożywaniu produktów pełnowartościowych, które wyselekcjonowane są według kryteriów minimalnej kaloryczności i maksymalnej zawartości witamin, minerałów i przeciwutleniaczy.

Twórcą tej diety jest dr M. Bardadyn. Opracował on listę produktów, które są najbardziej wartościowe dla organizmu człowieka. Regularne spożywanie ich ma wzmacniać, regenerować i odmładzać organizm, a co najważniejsze - redukować masę ciała.

Lekarze i dietetycy zalecają je osobom, które wymagają odchudzania skutecznego , trwałego i bezpiecznego . Sprawdza się podczas odchudzania, a jednocześnie jest zalecana w profilaktyce i leczeniu schorzeń cywilizacyjnych.

W diecie stosować można naturalne koktajle, które zawierają duże ilości przeciwutleniaczy, oczyszczają organizm a tym samym powodują lepszy przepływ energii. Poleca się ją dla osób cierpiących na miażdżycę, alergię, schorzenia stawów, osteoporozą, czy problemami dermatologicznymi.

Co ważne - jej zasady są zgodne z aktualnym stanem wiedzy medycznej i nauki o żywieniu.

Jak wspominano, ponieważ są to produkty pełnowartościowe - zawierają duże dawki witamin, minerałów oraz przeciwutleniaczy. Dzięki temu zapewniają prawidłowe tempo przemiany materii , nawet jeśli by ograniczyć kaloryczność diety . ma to uchronić przed znanym wszystkim efektem jo-jo. Po ukończeniu kuracji - warto pozostać przy spożywaniu produktów strukturalnych. Dzięki temu umożliwi to trwałe unormowanie masy ciała bez ciągłego kontrolowania ilości kalorii w diecie.

Nie chodzi oczywiście o to, by sprawdzać ile co ma kalorii, ale w jakim stopniu pokrywa zapotrzebowanie organizmu na najważniejsze składniki odżywcze. Dzieje się ponieważ jeśli tkanki naszego organizmu otrzymują wszystkie niezbędne składniki służące do odnawiania ich struktury - nie mamy wówczas ochoty na zbędne kalorie. Jeśli natomiast brakuje choćby jednego pierwiastka - system trawienny będzie wciąż aktywny niejako zmuszając nas do jedzenia tego, czego organizm potrzebuje. Podsumowując - nawet jeśli zjemy bardzo obfity posiłek, ale wciąż nie będzie w nim brakującego związku - uczucie sytości nie potrwa długo.

Warto na początek zapoznać się z listą produktów. Oto ona:

Produkty zbożowe - kasza gryczana, - płatki owsiane, - zarodki pszenne, - nieco mniej wartościowe, ale również cenne są: - kasza jaglana, - kiełki pszenicy, - otręby owsiane, pszenne, - ryż dziki, - chleb razowy, - ryż brązowy, - muesli bez cukru.

Warzywa :

- czosnek, - kapusta, - marchew, - brokuły, - buraki, - dynia, - papryka, - rzeżucha, - sałata, - cebula, - kalafior, - pomidory, - rzodkiewka, - szpinak, - brukselka, - cykoria, - oliwki.

Owoce:

- aronia, - awokado, - ananas, - banany, - czarne jagody, - wiśnie, - grejpfruty, -pomarańcze, - jabłka, - żurawiny, - winogrona, - czarne porzeczki, - kiwi, - maliny.

Nabiał, produkt białkowe :

- soczewica, - soja, - jaja, - groch, - łosoś, - ser sojowy tofu, - tuńczyk, - wątróbka cielęca, - śledzie, - kurczak, - kefir, - jogurt, - fasola, - mintaj.

Orzechy i nasiona :

- nasiona słonecznika, - pestki dyni, - siemię lniane, - orzechy brazylijskie, - sezam, - orzechy nerkowca, - orzechy laskowe, - orzechy włoskie, - migdały.

Tłuszcze:

- masło, - olej rzepakowy, - olej lniany, - oliwa z oliwek.

Napoje:

- zielona herbata, - napar ze skrzypu, - woda mineralna. - czerwona herbata, - kakao, - sok brzozowy, - mleko sojowe, - czerwone wino, - naturalne soki owocowe i warzywne.

Zobacz też:

Jak przyśpieszyć metabolizm?

Kiedy chcesz się odchudzić:
Więcej o:
Copyright © Agora SA