Piramida żywieniowa

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z zasad, które powinno się brać pod uwagę podczas układania zbilansowanego jadłospisu. Ich zbiór nazywa się "Piramidą żywieniową".

Piramida Żywieniowa jest podzielona w taki sposób, by informowała co powinno stać się podstawą naszego jadłospisu , a co powinniśmy jeść raczej sporadycznie zachowując umiar.

Przestrzeganie piramidy pomoże nam uniknąć błędów żywieniowych, a tym samym zachować prawidłową masę ciała.

Oto poszczególne piętra:

1) Szczebel - Aktywność fizyczna.

Systematyczne wykonywanie ćwiczeń lub uprawianie sportów jest podstawą do zachowania szczupłej sylwetki i uniknięcia otyłości. Nie tyle ważny jest sam rodzaj sportu, ale jego systematyczność. Ćwicz regularnie - to ważne również dla twojego zdrowia, przyspiesza krążenie krwi, dobrze wpływa na oddychanie, zmusza do wysiłku mięśnie oraz przede wszystkim poprawia samopoczucie.

2) Jedź produkty zbożowe pełnoziarniste.

W tej grupie znajdą się:

- wszystkie rodzaje pełnoziarnistego pieczywa,

- kasze,

- otręby,

- płatki owsiane,

- makarony razowe,

- dziki ryż.

Produkty zbożowe powinny być głównym źródłem energii , a jednocześnie podstawą dobrze zbilansowanej diety. Dobrze jeśli znajdą się w twoim jadłospisie przynajmniej 2 - 3 razy dziennie

3) Owoce i warzywa

Powinno być dla nich miejsce w każdej diecie. Przede wszystkim dlatego, że są głównym źródłem witamin i zdrowej energii. Porcja warzyw może znajdować się w każdym posiłku. Możesz je jeść nawet 5 razy dziennie. Dobrze byś jadła je przynajmniej 2 razy dziennie.

4) Nabiał

Mleko, jogurty, maślanki, sery, czy kefir to przede wszystkim doskonałe źródło wapnia - budulca naszych kości i zębów. Dlatego też ich obecność w naszym organizmie jest bardzo istotna. Poza tym produkty te zawierają pełnowartościowe białko oraz witaminy. Dobrze jest spożywać produkty mleczne 1-2 razy dziennie.

5) Orzechy oraz nasiona roślin strączkowych

Nasiona takich roślin jak: fasola, groch, soja, soczewica również są źródłem białka i witamin oraz składników mineralnych.

6) Ryby, drób oraz jajka

Zawierają one pełnowartościowe białko - niezbędne nam do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Powinno się je jeść 2 razy dziennie.

7) Oleje roślinne

Zaliczają się do nich:

- oliwa z oliwek,

- olej słonecznikowy,

- olej rzepakowy,

- a także kukurydziany, sojowy i arachidowy,

- pestki słonecznika, dyni, czy orzechy.

Produkty tego typu powinny znaleźć się w codziennym jadłospisie.

8) I ostatnie piętro tworzą produkty takie jak:

- czerwone mięso,

- masło,

- słodycze i produkty cukierniane,

- słone przekąski.

Są one źródłami tłuszczów nasyconych, które nie są dla nas zdrowe. Dlatego lepiej jest spożywać te produkty sporadycznie. Często też mają nasycone tłuszcze zwierzęce, które mają bardzo niekorzystny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu. Z kolei słodycze i słone przekąski są źródłem węglowodanów prostych - również szkodliwych dla naszego zdrowia, bo łatwo przekształcających się w tkankę tłuszczową. Lepiej jest więc unikać tych produktów.

Zobacz też:

Na czym polega dieta strukturalna?

Czy zdrowo się odżywiasz?
Więcej o:
Copyright © Agora SA