Czym właściwie są antyoksydanty?

Antyoksydanty, wolne rodniki - słyszymy o nich na każdym kroku, ale czy wiemy co naprawdę kryje się pod tymi nazwami? Co przyśpiesza starzenie się skóry, a co pomaga z nim walczyć?

Skąd się biorą wolne rodniki?

Powstają m.in. w procesie metabolizmu tlenu w organizmie, ale także w procesach niefizjologicznych, np. podczas kąpieli słonecznej czy palenia papierosów. Ich namnażanie generowane jest przez procesy spalania: grillowania, smażenia potraw, spalania benzyny.

Powstawaniu wolnych rodników sprzyjają więc: stres, niezdrowy tryb życia, nieprawidłowe odżywianie, zanieczyszczenie środowiska.

Wolne rodniki, odpowiedzialne m.in. za starzenie się organizmu, są cząsteczkami pozbawionymi jednego lub więcej elektronów. Ich właściwością jest dążenie za wszelką cenę do przyłączenia brakującego elektronu, dlatego "kradną" go, atakując cząsteczki w zdrowych tkankach organizmu. W wyniku tego dochodzi do uszkodzenia komórek (białek, DNA), a w konsekwencji uszczerbku na zdrowiu.

Do "rozbrojenia" wolnych rodników dochodzi w wyniku działania antyoksydantów, czyli związków chemicznych, wykazujących właściwości neutralizowania pozbawionych elektronu cząsteczek tlenu. Ich działanie polega na krążeniu w organizmie i dobrowolnym oddawaniu wolnym rodnikom brakującego im elektronu. W wyniku tego, antyoksydanty zamieniają się w neutralne cząsteczki i są wydalane z organizmu.

Dzięki przeciwutleniaczom nie dochodzi do reakcji łańcuchowej, która ma miejsce, gdy krążące w organizmie wolne rodniki przyłączają brakujący elektron, dokonując jednocześnie "ubytku" w innych atomach. Wówczas  niszczą kolejne cząsteczki, a zatrzymać tę spiralę mogą tylko związki antyoksydacyjne.

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze

Antyutleniacze dzielą się na dwie główne grupy:

- endogenne (występujące wewnątrz każdej komórki)

- egzogenne (dostarczane do organizmu z zewnątrz): mamy wpływ na ich ilość w organizmie, są to wit. A, E, C, koenzym Q10, bioflawonoidy oraz karotenoidy (beta-karoten, luteina , likopen).

Jednymi z najbardziej skutecznych przeciwutleniaczy są witaminy A + E (nazywane "witaminami młodości"), a także witamina C, odpowiedzialna za usuwaniu wolnych rodników z krwi i płynu otaczającego komórki.

Antyoksydanty znacząco zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów, chorób układu krążenia, cukrzycy, choroby stawów i problemów ze wzrokiem. Zapewniają zwiększoną odporność organizmu na infekcje oraz pomagają zachować młodość i piękną skórę na długo (walcząc z niszczeniem komórek).

Aby wspomóc organizm w walce z wolnymi rodnikami należy mu dostarczać antyoksydanty zawarte w pożywieniu - głównie w postaci warzyw oraz owoców, a także regularnie podejmować wysiłek fizyczny, który wzmacnia komórki organizmu.

Gdzie szukać antyoksydantów?

W pożywieniu oraz suplementach diety. Witaminę A w postaci beta-karotenu znajdziemy m.in w szpinaku, marchewce, morelach i pietruszce; witaminę E - w orzechach, ziarnach pszenicy i słonecznika, tłustych rybach; witaminę C - w brokułach, cytrusach, porzeczkach itd.

Więcej o:
Copyright © Agora SA