5 szybkich sposobów na spierzchnięte usta

Zawsze lepiej jest zapobiegać, niż leczyć. Ale kiedy już dojdzie do sytuacji, że twoje usta są suche, popękane i szorstkie, jest na to kilka rad.

Pierzchnięcie ust może spowodować przebywanie przez dłuższy czas w suchych pomieszczeniach , na zimnie, jedzenie mocno słonych potraw , oblizywanie ust na podwórku. Inne przyczyny to wahania poziomu hormonów lub niedobór witamin z grupy B. Do przesuszenia ust, a w konsekwencji ich pękania, może prowadzić też nadwrażliwość na składniki np. nowej pomadki.

Bez względu na to, jaka jest przyczyna, jeśli twoje usta wymagają pomocy , zastosuj kilka sprawdzonych sposobów , aby odzyskały zdrowie i gładkość .

1. Dobry tłuszcz

Nasze babcie stosowały do leczenia popękanych ust tłuszcz gęsi lub kaczy. I jest to rzeczywiście wspaniałe lekarstwo, ale wiadomo, że raczej trudne do zastosowania w obecnych czasach na co dzień. Podobne działanie ma olejek kokosowy (można go kupić w lepszych drogeriach), oliwa z oliwek czy masło Shea . Nakładaj jeden ze specyfików na usta najczęściej , jak to możliwe.

2. Żadnego alkoholu

Nie używaj żadnych balsamów czy pomadek zawierających alkohol - mogą tylko pogorszyć stan ust dodatkowo je wysuszając. Stosuj naturalne produkty . Dobrą zasadą, którą warto się kierować jest używanie do leczenia ust tylko jadalnych substancji .

Doskonale sprawdzi się tu miód - zawiera bogactwo odżywczych składników , które mają zbawienny wpływ na usta. I zawsze takie smakowite lekarstwo można zlizać!

3. Nie jedz dań ostrych, pikantnych i słonych

Lepiej powstrzymać się od takich potraw, kiedy usta wciąż są suche, popękane i bolące.

4. Zostań w domu

O ile to możliwe oczywiście. Unikaj wychodzenia na wiatr czy mróz . Jeśli musisz, połóż na usta grubą warstwę ochronnego balsamu.

5. Bądź cierpliwa

Całkowite wyleczenie ust może zająć nawet tydzień .

Zobacz także:

Czy odważysz się tak pomalować usta?

Czy to rzeczywiście najlepsza szminka na rynku? Wasze opinie!

Czytaj w Znam.to:  P rzeciętniak wśród baz pod makijaż

Więcej o:
Copyright © Agora SA