Chcesz mieć piękne włosy? Zmień dietę!

Odpowiednia dieta w ogromnym stopniu wpływa na wygląd i kondycję naszych włosów, dlatego warto zmodyfikować swoją dietę. Oto 9 ważnych wskazówek!
Dieta a włosy Dieta a włosy fot. Shutterstock

Dieta

Zapewne wiele osób podniosłoby argument, że tzw. zdrowe jedzenie zasadniczo nie jest smaczne, przygotowywanie posiłków z warzyw - czasochłonne, a wszystkie niedobory składników odżywczych można łatwo uzupełnić łykając witaminowo-mineralne suplementy diety. Otóż, powyższe argumenty są błędne i łatwe do obalenia. Nawet szpinak, który urósł do symbolu smakowego okropieństwa można przyrządzić tak, że będzie smakował wybornie (np. w postaci pierożków nadziewanych serem i szpinakiem lub rolady z łososiem).

Sztuczne witaminy w tabletkach nie zastąpią tych zawartych w pożywieniu z jednego powodu - są syntetyczne, a przez to wchłaniają się znacznie słabiej, aniżeli naturalne. Ponadto, przyjmowanie suplementów diety obciąża wątrobę, która odpowiada m.in. za oczyszczania organizmu z toksyn, magazynowanie witamin i żelaza oraz procesy trawienne. Wątroba jest zdolna do regeneracji, ale ostatecznie mamy ją tylko jedną.

Zatem stawiamy na witaminy i składniki mineralne w postaci naturalnej - pochodzące z pożywienia. Zamiast oszukiwać siebie i swój organizm przy pomocy suplementów diety, zacznijmy jeść odżywcze potrawy.

Przedstawiamy listę tych najbardziej pożądanych, które mają zbawienny wpływ na kondycję i wygląd włosów.

dieta dieta fot. Shutterstock

Ciemnozielone warzywa: szpinak, brokuły, brukselka, sałata.

To grupa warzyw, która powinna na stałe zagościć w naszym menu. Zawierają duże ilości żelaza oraz witamin A i C, które w znaczącym stopniu wpływają na zdrowie i wygląd włosów. Wspomniane witaminy są niezbędne do produkcji sebum, zaś niedobór żelaza powoduje wypadanie włosów.

Fasola Fasola fot. Shutterstock

Gotowana fasola

Zawiera nie tylko spore ilości żelaza, ale też protein, niezbędnych dla procesu wzrostu włosa.

Orzechy Orzechy fot. Shutterstock

Orzechy

Dzięki zawartości kwasu omega-3, cynku, selenu oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) wpływają na gęstość i połysk włosów. Najlepiej wybierać orzechy laskowe, włoskie, migdały, orzechy nerkowca.

Kurczak smażony w śliwkach Kurczak smażony w śliwkach Fot. Bogdan Biały

Mięso drobiowe

Zarówno kurczak, jak i mięso z indyka zawierają spore ilości protein, stanowiących podstawowy budulec włosa.

jajka jajka fot. Shutterstock

Jaja

Mogą być gotowane, smażone lub w każdej innej postaci. Zawierają pełnowartościowe białko oraz witaminy A, D i z grupy B. Dzięki swoim właściwościom wpływają na wzmocnienie włosów, ich grubość i wytrzymałość.

Uwaga: W sklepach wybierajcie jaja kur z chowu ekologicznego - oznaczone cyfrą "0" z przodu; ściółkowego - "1", a wystrzegajcie się tych z cyfrą "3". Pochodzą one od kur stłoczonych w klatkach wśród własnych odchodów, trzymanych całe życie w zamknięciu, karmionych paszą z antybiotykami.

O pieczywie słów kilka O pieczywie słów kilka fot. Shutterstock

Pełnoziarniste pieczywo (chleb razowy) oraz ciemny ryż

W zewnętrznej otoczce ziarna znajdują się spore ilości witamin z grupy B oraz wit. E, żelaza, fosforu, potasu i wapnia. Ten odżywczy zestaw doskonale wzmacnia włosy i sprawia, że są gęste oraz zyskują połysk.

Ostrygi z białym winem to przysmak, na który warto się wybrać właśnie do Bretanii Ostrygi z białym winem to przysmak, na który warto się wybrać właśnie do Bretanii Fot. Veronique Leplat/4Corners Veronique Leplat/4Corners/SIME

Ostrygi

W naszym położeniu geograficznych to luksus, ale dostępny już w dużych sieciach handlowych, na który warto pozwolić sobie raz na jakiś czas (wędzone ostrygi w puszkach). Zawierają ogromne ilości cynku, jednego z najważniejszych składników odpowiedzialnych za kondycję włosów. Bez niego włosy stają się matowe i wypadają.

Poza ostrygami wiele innych, znacznie bardziej dostępnych pokarmów stanowi bogate źródło cynku, m.in. pestki dyni, rośliny strączkowe, żółtko jaja, wątróbka, mięso z indyka, chleb razowy.

Chude przetwory mleczne

Zarówno jogurt naturalny, jak i chude mleko dostarczają wapń oraz białko, niezbędne dla wzrostu włosa

Wołowina w winie Wołowina w winie Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Wołowina

Stanowi niezwykle bogate źródło żelaza, cynku oraz protein, które są budulcem włosa. Wołowinę powinno się spożywać dwa razy w tygodniu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.