Zamiast cukru ( który teraz jest zresztą dosyć drogi) używaj miodu.
Miód zawiera bardzo dużo witamin, mikroelementów, składników odżywczych i kwasów organicznych. Znajdziemy witaminy z grupy B, C, D, K, A, kwas pantotenowy, foliowy i nikotynowy.
Zamiast kiełbasy - wybieraj delikatną wędlinę.
Jedź tylko wtedy kiedy poczujesz głód. Nawet złota zasada diety, mówiąca, by jeść 5 mniejszych posiłków dziennie zamiast trzech większych - została już przez naukowców obalona.
Lepiej jest zjeść bardziej sycący posiłek, normalnie 3 razy dziennie, w postaci śniadania, obiadu i kolacji i najedzenie się nim, niż "podgryzanie" kilka razy dziennie, co tylko wzmaga nasz apetyt, bo tak naprawdę zaraz po zjedzeniu małego posiłku znów jesteśmy głodni. Warto za to, zwrócić uwagę na to, co jemy! Jest to kluczowe, podobnie jak odpowiednia ilość spożywanych kalorii.
Zbyt szybkie jedzenie może być jedną z najważniejszych przyczyn otyłości. Dowodzą tego między innymi eksperci z Japonii.
Naukowcy z Uniwersytetu w Osace potwierdzili, że u ludzi zaliczających się do tej grupy ryzyko nadwagi jest niemal dwa razy większe niż u ludzi, którzy jedzą wolno. Zdaniem ekspertów przy zbyt szybkim jedzeniu żołądek nie nadąża z przesyłaniem sygnałów do mózgu, informacja o sytości nadchodzi w związku z tym za późno. Dlatego ci, którzy jedzą za szybko, jedzą za dużo.
Idealne proporcje żywieniowe do spożycia w ciągu dnia to:
- 3 / 5 całego zapotrzebowania powinny stanowić węglowodany,
- 1 / 5 - tłuszczów,
- a 1 / 5 - białek.
Nie są to oczywiście żelazne zasady.
W swojej codziennej diecie nie zapominaj o spożywaniu owoców. Nie powinny one zastępować regularnych posiłków, ale nie ma też co przesadzać z ich kalorycznością. Najbardziej zdradliwe są bardzo słodkie owoce, takie jak winogrona, banany, gruszki czy śliwki oraz wszelkie owoce suszone (m.in. figi, morele).
Przesadnie nie, ale w umiarkowanych ilościach owoce jeść powinniśmy i nie bójmy się traktować ich czasami jako zdrową przekąskę!
Można schudnąć nawet siedząc za biurkiem- nie masz czasu na diety? Sprawdź, jak zadbać o wagę i zdrowie
Oliwa z oliwek jest bogata w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które w przeciwieństwie do kwasów nasyconych zawartych w tłuszczach zwierzęcych wywierają dobroczynne działanie na organizm ludzki. Nasycone kwasy tłuszczowe powodują wzrost stężenia złego cholesterolu we krwi. Jedz dużo sałatek - możesz do nich dodawać zdrową oliwę.
Czas przygotowania ciepłych posiłków ma znaczenie. Powinno się je przygotowywać dokładnie tyle czasu, ile jest wskazane i ani minuty dłużej. Często tracimy przez to ważne składniki odżywcze zawarte w pokarmie.
Unikaj smażenia. Znacznie zdrowiej jest upiec mięso lub przygotować posiłek na parze.
Większość z was na pewno słyszała o diecie niełączenia. Dieta niełączenia została wymyślona przez amerykańskiego lekarza Williama Howarda Haya. Badał on jedzenie pod kątem łączenia i doszedł do wniosku, że niektóre produkty spożywane razem tuczą, a inne potrafią obniżyć masę ciała. Spostrzeżenie to wzięło się z obserwacji czasu trawienia różnych grup pokarmowych. Badacz odkrył, że węglowodany jedzone osobno opuszczają żołądek po około dwóch godzinach, białka, np. mięso, po około czterech, a zjedzone razem są trawione przez około osiem godzin!
Warto mieć to na uwadze w swoim codziennym doborze posiłków.
Picie płynów w czasie posiłku powoduje rozcieńczanie soków żołądkowych i powoduje zaburzenie procesów trawiennych. Najlepiej jest napić się przed posiłkiem, przynajmniej 20 minut, lub już po zjedzeniu, ale należy odczekać przynajmniej godzinę.
Oczywiście tego też nie traktujmy bardzo dosłownie. Chodzi raczej o to, żeby nie pić z samego przyzwyczajenia, że powinniśmy pić podczas posiłku. Jeśli chce ci się pić - napij się, jeśli nie - odczekaj chwilę - będzie to dla ciebie zdrowsze.